Wednesday, April 15, 2009

Winter is finally over.
Spring is creeping in, flowers are blooming everywhere. Birds are chirping all day long (seriously! But could be due to my being so close to the woods)
The bench in the above picture that was never occupied not so long ago is almost never without a least an occupant now.
People are happier, you could almost see it in their faces.

Ok, enough about the weather... hehehehe
Now it's about me and how i was bummed out when mraz came to Malaysia last month.
Anyway, to make up for tht, I got me these...........


Initially, thought of going to his concert in the UK, as it coincides with a friend's visit, plus, it's a beach concert, must b nice. Kat dover lak tu, bole tumpang noris, tp dia xnak lak... mahal la (mmg la, dah in pounds), malas nak fly lg to the UK la, segan x kenal noris la yada yada yada. Fine, so I resorted to this, kat german je, xyah g jejauh, cume nye g dgn bebudak kpt kat stuttgart tht's i've never met b4, but cool enough to layan my *at times unreasonable* indulgence.

hehehehehe.... price-wise, cam kat malaysia je. Only problem is it's in Stuttgart, jauh tu! Train mahal sgt, bus org dah tak naik dah kat german ni, kena hitch-hike la kot... takpe, ada 2 bulan lg nak pikir.

Friday, April 10, 2009

Belajar bahasa secara interaktif

So yesterday evening, I met the guy from SprachD*o. Nmpak je, aku terperasan cam ada rambut kat btg idung dia, sembang2, aku perasan lg kat pipi dia... aku tanya, baru potong rambut ke, dia tergelak, betolla tu.

anyway, mamat ni asal itali, tp dah kat german 8 thn, so ckp german mmg tere aaa, dah tu study dari level awal2 (sini dulu x pakai bachelor's deg, baru-baru ni baru nak tukar bg compatible dgn seluruh donia) smpai skarang buat phd, sume kat sini. impressive gak ler, considering dia dtg german semata2 nak study. time awal2 dulu, byr fees blajar dgn upah keje je, jarang aku dgr kat malaysia bebudak buat camtu- tp edu fees kita mahal sgt kot.

Anyway, kami sembang2 je la but mostly in english, sbb dia nak practise. aku nak practise german gak. tp since dia yg approach aku dulu, aku kasi can dia jln dulu la. Lg pulak, bila dia cuba ckp german je, aku... aduhhh, xleh tangkap aaa, vocab too limited, dah tu, telinga aku ni x sensitip kot. selalu aku confuse kalu perkataan tu bunyi cam nak sama (cth in english: 'well' dan 'will'). nak kata kalu baca in deutsch aku tere, x gak, selalu aku confused2 gak. in short, mmg terok la my deutsch despite the good grade i got recently.

mamat ni lak, english dia kalu tulih mmg tere, except for the occasional sentence structure yg dah terikot2 germannya style (technically, in english, mmg x betol la, tp bole paham lg). tp ckp kekadang ok, kekadang lama gak dia nak translate from deutsch to english, kekadang give up terus. tp anyway, english dia mmg lg best dari deutsch aku laaa... but then again, english senang compared to deutsch :(

all in all, it was nice hanging out with him. suka gak buat lawak, intelligent gak la lawak dia, tu aku suka, takde la lawak ujang ke, lawak scenario ke, tu mmg aku anti. tp dia ni apologetic sgt lak, geram aku, tiap kali buat lawak, mesti cam, "oh, i'm kidding", "oh, tht was a joke". Pastu dlm email pon, selalu ckp cam... hmmmm, cam org asia la (noris je kot paham, sbb kami selalu discuss about asians being overly apologetic). pastu dia ni suka beli buku, kalu dah berkenan sorg author ni, sume buku org tu dia nak baca... dah tu, x suka party2 bir org german ni... pastu suka g tmpt2 yg quite, suka jln berejam2 dlm hutan (sini utan clear je, bole laaaaa). lain skit aaa dari jenis2 manusia lain yg aku kenal, so tht was interesting...


Friday, April 03, 2009

finally...

der intensivDeutschkurs ist fertig. Aber mein Deutsch ist noch schlecht. Wir haben ein kleinen Party in der Raum gemacht, und ich etwas Apam Balik mitgebracht.

Ni sume idea dari blog ina la ni, tp modify skit sbb x cukup bahan. Anyway, they liked it, i think. Walopon dah sejuk, mmg x best sgt dah. anyway. 2-3 org tanya camne nak buat sume, sukanya aku dapat share mkanan malaysia yg x seberapa dgn bebudak ni (and i mean bebudak sbb aku rasa aku antara paling tua, walopon, kalu tgk mungkin tatau kot, sbb kita org asia mmg awet kan :D )

So ni shot dari parti tu.

Apam balik mini kat tengah2. cuak gak aku takot x cukup.

Apam bertukar tangan.

Apam dah licin, yahoo...

minah polish ni sgt comel, features dia punya delicate. hari dia pakai spek, nmpak mata cam juling. tp kalu tgk dekat2, rasa terawang2 dalam mata dia, warna hijau yg pelik, sungguh intoxicating.

yg blond tu la cikgu kami, baik dan penyabar tunggu kami abih cakap perkataan sepatah2...

So it was a nice little party, tp yg aku tak pelik ni kan, okla kita tak kalu dah muslim tu kan, takde la mkn daging x sembelih n arak. yg minah syria sorg ni pon kata mmg dia x minum. tp time ada sosej, suma main balun je, mesir ke, syria ke, belasah je. tau la sosej ayam, tp mana tau status ayam tu camne kan? yg bab wain tu toksah cite la kalau yg mamat2 tu, yg pompuan jaga lg... so tu je la kekeliruan aku bile dok tgk diorg ni. tp jgn risau, yg cam was2, aku control diri lg, im a good girl, remember?

oh, and btw, i got a 1,7 out of 5... kira score la jugak... hehehehe :D (tp masalahnya nak ckp, still sangkot2 :( )

an awakening

so we had a klausurtagung last monday and tuesday. What it is is basically something like a conference kinda thing, but at our department level. So everybody had to present wht they've been doing the whole of last year, and what they plan on doing this year.

So not exactly having a clear idea on what to do, i presented what i kinda had in the back of my mind (but wasnt exactly something tht i was sure of wanting to do). But again, like i said, because i wasnt sure it tht was wht i really wanted, my presentation was hmmm... to put it in a nice way... dang lousy :( But at least, now that i presented tht topic, looks like there' no turning back now, just gotta stick with it.

And you know wht ppl always say about germans and technology, well, tht is so true. Looking at the others' presentation, mmg gila la!!! technical habis! haram jadah aku tak paham! byk sgt yg buat modeling and uml and menatang markov2 yg tgk pon pening, maths saja. Lagi tak tahan tu, diorg suka tanya2, pastu kalu nak kritik, mmg terang2 (ni based on my exp la ni, so u know la how lousy it was kan, tu pon, i think diorg were pretty gentle dgn aku, kesian kot, or time tu dah x sabar nak g lunch, i was the last presenter for the session).

Pastu diorg ni suka discuss2. at one time tu, masa second last presentation, suma dah penat, so abih je presentation tu, terus suma diam, tp kena marah dgn bos lak tu, siap dia kata, "you are all so lazy. ni masa utk discussion... yada yada" terkejut gak aku, kena sound camtu, tp lepas kena sound tu, sume lg la terus terdiam, sbb terkejut kot. Camni la gaya diorg keje. Aku x mampu nak tanya2 lagi sbb mmg sungguh x cukup ilmu di dada.

Aduhhh... nasib badan, sapa suruh pilih nak mai sini, skrang padan muka :(