Monday, October 26, 2009

miteinander leben n halal pizza

happening sungguh weekend ni. ptg sabtu smpai 1am, ada Die Lange Nacht (the long nite). event ni organized by pekan erlangen, fuerth n bandar nuernberg. byr 10Euro, hop naik bus yg pusing2 tiga2 pekan ni n berenti kat specific spots. Kat spot2 tu ada la cam presentations, masuk kilang ke, tgk jentera ke, masuk lab siemens ke etc, sume benda2 technical la. cool gak. Time nak g beli groceries, nmpak la org pkai smart2 naik bus. Selalu kat sini, sunyi je weekends, tp smlm mcm meriah aaa, my SV n roommie pon ada present project diorg. Anyway, i didnt go langsung pon, malas, xde geng (more like malas nak join geng) sbb mainly X FAHAM deutsch. Tp mamat spain kat chair g gak, sbb katanya ni jela time nak masuk siemens, betol gak, tp xpela, i'll pass...

Hari ni lak ada Miteinander Leben In Erlangen (Living with others in erlangen). ni syok, event sepanjang hari. Ni organized by the Rathaus (mcm majlis perbandaran gitu) kot, sponsored by Sparkasse Bank (bank diorg ni suka sponsor event2 camne). Best! I went very very late. Ada jualan mknan, show taekwondo, demo calligraphy, tarian bollywood, samba, betawi, jawa, merak (3-3 indonesians' tarian), apa lg tah nyanyian negara pelik2, sufi, african dance la, mcm2 aaaa. Rugi g lambat!

Yg tmpat expo, geng indo jual soto, sate, nasi campur apa tah lg, dah nak abih dah pon time tu. Yg siam, standard aaa, sure hap, dari jauh bau semcm, sampai2, 2-3 mat salleh tgh berurut, makanan ada gak, tp x paham dia tulih apa. mknan vietnam pon ada, koreans pon ada, turkish wajib!

Anyway, mknan x beli pape pon, tgk show je, enjoy je... walopon, kekadang rasa cam tgk show skolah menengah, especially bila CD terkeluar lagu lain, or ramai2 tetiba sorg tersilap step. yg bollywood tu punya la x bolly, pakai seluar panjang itam, ape kejadah, dlm ramai2 ada cina n omputih lak tu, apa ke bolly tu? tp xpe, janji enjoy...


gerai byk dah tutup, kt tingkat atas ramai lg, urut2, siam, indo sume kat atas, tp ramai sgt, segan nak snap diorg

ni time baru2 mula. punya laid-back suasana dia, nak bwk masuk mknan pon bole, bebudak suka hati je, baring2 atas stage

skali nari, mmg camera pon xleh kejar, mcm character baru dlm cite heroes je

ni tatau bangsa apa, nyanyi style menjerit, menari pegang2 tangan

ni geng samba, last performance, skali diorg kuar, goyang2 buntut, sume org lari g dok depan, aku pon join la skali. Aku tgk cam x structured langsung tarian ni, main taram goyang je, sekejap ramai2 goyang depan, then pusing, ramai2 goyang bontot, then tukar position, goyang je, janji goyang laju. Tp tu yg menarik perhatian tu!

diorg ni happening, pandai encourage org goyang skali, kat tepi tu org dah start bergoyang

pastu diorg turun n tarik org naik stage, teringin gak nak join, tp knapsack tatau mana nak letak. kalu ada geng tolong jaga, oraits gak. Org lain selamba je tinggal bag, tp dah org malaysian tu, kat mana2 pon malaysian la kan, aku takot bag kena kebas daaaa...

Uncle kat sebelah amik peluang amik gmbr depan muka. kalu dpt yg bontot pakai g-string hijau tu mesti dia lg happy

mcm celeb lak, sume org nak amik gmbr diorg. Aku pon nak gak, hehehe... yg hijau tu not only dia pakai g-string, mmg melimpah betol. Budak sweater pink tu, teringin gak nari samba gak kot, posing bagus je. Haaaa, yg baju itam nmpak perot tu la nari bollywood awal td, sungguh x bollywood, nak snap pon x teringin.


anyway, time blk, i stopped at pizza Amore yg skali dulu penah order delivery. I noticed time delivery tu diorg xde pork, so i was wondering halal ke kedai ni, so time kat kedai tu (more like counter take-away je), i asked the guy kat depan yg muka lain mcm tu, "Errrr, kanst du englisch sprechen?" (ko bole ckp english?), skali dia ckp, "of course" dgn accent British, amboih!

ni la pizza diorg yg order delivery tu, cheese mmg meleleh air liur tgk

So tanya lagi smbil tgk list menu, "Errr, u dont hv pizza with pork, do you?" - ni ayat pancing namanya. "No." Okay, tanya lagi, "Do you hv like... vegetarian pizza." Dia tunjuk satu ni, nama pizza apa tah, pastu tanya, "Are u a Muslim?" Tu la soalan yg aku dok tunggu, saja xnak la tanya terus2 kan, walopon aku budget dia pon muslim, so mula la sembang, dia cite punya panjang lebar. Dia pakistan, sume situ halal. Mmg sakit aaa sbb daging sume mahal, tp cust muslim byk dtg sbb diorg je yg kedai halal yg jual benda lain selain kebab. Ada pizza (36 jenis!!), italian food, mexican (sure x mexican), chinese (i wonder camne org pakistan masak chinese food, kena try ni), indian food (ni sah2 aaa diorg tau nak msk kan) dll, punya byk makanan cam garden restaurant kat malaysia je.

Pastu dia cerita dia from the UK (patut la accent semacam), dtg sini keje 4 tahun, skarang hari ke-6 kedai pizza tu dia own dgn member dia. Cam x percaya je dgr, budak lg tu. Dia kata dia buat graphic design b4 this, tp uncle dia ajak dtg sini keje dgn dia, so dia dtg sbb nak prove tht he can b independent gitu, tak nak keje kat kilang bapak dia kat UK. Respect gak dgr. Gaya budak ni pon educated je. Tp kedai tu pon x la mahal sgt, 22k share 2 org, oraits la yek?

So dia recommend Pizza Turkey, paling mahal dlm list, 6.5Euro, aku ok je la (walopon fikir dia ni nak kenakan aku ke?). Time byr, dia ckp 5Euro je, aiks? Eh, aku ckp, ni 6.50 kan? Dia kata 5Euro je for a nice lady apa tah lg ayat memuji2. Pandai betul buat biz, aku pon sambung aaa, "You're just saying tht to get me to come back, huh?". Laju je dia jawab, "Of course!" Pandai betol buat bisnes! So aku pon, "Okay, I will be back." Mmg sah2 la, nak g mkn mana lg pon, tmpt lain sume x halal (other than kebab ler). Happy betol jumpa kedai ni, dah la location dekat (for now la, lepas pindah ni jauh la skit), pizza dia pon sedap dan paling murah antara sume2 kedai yg aku dah chk kat erlangen ni. Mmg i will be back la nampaknya.

i forgot...

to wear a bra today. how weird was that? And i noticed it only during the group meeting. Patut la rasa airy lain macam... Nasib rumah dekat.

Wednesday, October 21, 2009

relieved


so i got several good news today.
First, after berhempas pulas for several years now, Softi**er has given me a 30% raise. yabedabedoo!!!

Second, after berhempas pulas of make believe, I finally got the green light to go ahead with my underwater plan. Well, actually, last year, when I started looking for a topic, I suggested underwater sensor network to my SV. The result was, well, it wasnt too encouraging, granted, we dont hv the expertise, no equipment, no well-established simulator available, so with a heavy heart, I returned to the terrestrial domain. Tapi after attending that seminar last week, I just decided to go with my heart (macam poyo je). Mana tidaknye, si Akyildiznya dok kata buat la benda yg minat, so terus berkobar2. So tadi ptg gila, dah mlm actually, he came to my room for a short discussion. Discuss la skit the work that i've been doing ni. After we were done, I told him about the seminar, and i told him i really wanna go back into UWSN. Kempen serba sikit, then I offered to write a survey report on just the MACs (xde keje, g cari nahas), then I told him, kalu jumpa a clear direction after that (which i gotta make sure i do) bole tak if i stick with tht je, and abandon yg ini. Aku budget nak kena marah, instead dia tergelak pulak. Aku ckp la i'm aware references mungkin x byk, nak buat prototype dlm mimpi je, nak simulator, kena build simulator sendiri kot, tp minat betol ni (standard aku berkobar2 taik ayam la). Pastu dia pon like, 'betol ni minat sesgt?'. Aku angguk sakan2, then dia pon okla. Tp buat yg skarang ni in parallel, make sure ada working model, kira probability yg dia suruh tu, dah start from scratch benda baru ni, at least make sure la the past one year ada output. Aku ok saja walopon sebenarnya hati dah tak minat kat situ... tp apa-apa pon, yabebabedooooo!!!

Third, dia cite psl conference last week kat macau, psl humidity kat sana, aku cita lak psl malaysia, dia kata x penah smpai lg. aku kata kalu nak g sana, jemputla ke rumah... pastu dia excited nak tgk kat google map, so aku tunjukla, siap cite nak naik apa kalu dtg from kl dan cite2 lain yg tak penting sgt. Tp bile cite kat dia, mmg rasa phewwww... relieved tak terkata!

Friday, October 09, 2009

i got flowers today, syoknya!

so got a phone call today from our secretary, told me they got a flower delivery for me and asked if i was coming, and whether she should put it in a vase and add some water to it (punya la baik). Told her it's ok, i was coming anyway. then she asked if today was my birthday, blehhh, tak pon, i told her (my birthday is exactly next week, btw). the flowers are from Deutsche Post, a consolation for my not getting a parcel from malaysia (pandai gak diorg amik hati kan?)

So tht's wht happened. Apparently, this one guy i know from facebook wanted to surprise me with serunding and cookies for hari raya. so he searched the internet for my office address, and sent it on sept 1. On sept 4, the parcel arrived in frankfurt, then.... jeng jeng jeng, it disappeared.

I knew nothing about the parcel (obviously, dah surprise, kan?). but about three weeks after tht, he asked me about it, and i was, gilakaaa?, kenal pon idak, nak surprise surprise (sambil terharu n excited nak mkn serunding). So i started contacting DHL both via telephone (punya mahal rate, tah2 sama cam shipping cost!) and email (pos laju pon smpai sini pas kat dhl 'cos dhl is like pos malaysia here).

The Customer Service officer who handled my email was this michael mueller yg baik dan sangat sopan. We exchanged emails several times, and last monday, he called to say that they didnt manage to do the physical search for the parcel and the parcel had suddenly reappeared on the system, but it's already at the airport, ready to be transported back to malaysia. Dia apologize sume suruh si sender buat itu ini to claim for the shipping cost, kalu tak ckp kat dia, nanti dia bole bg on goodwillnye basis, maybe thru me or something, and i told him ok and i appreciated his effort anyhow. Then dia hantar email lg, and dlm email kata nak bg bunga, as a consolation for the disappointment x dpt cookies (hahaha, mcm2 budak2 je aku ckp kat dia aku tunggu cookies x sampai2)

Begitula ceritanya.... tunggu punya tunggu, 5 hari baru bunga sampai. Germans ni mmg camtu, buat keje relaks, tak terkejar2. as for bangsa2 luar ni, sabar je la...

kotak gila besar daripada kabinet (frischebox = fresh box). nak angkut balik dari opis punya payah, naik basikal lg tu, sume org pon ushar


bunga cinonet je, dia taknak kasi penyek tu, dah hantar from berlin yg gila jauh, takot jd pape la kot


siap ada riben dhl lg tu, warna pon kuning segeng dhl


angle tepi lak, this is where i put it. betul2 tgh rak. terus bilik nampak berseri. Too bad, 3 ketul yellow roses tak cukup nak buat bilik wangi laaa...


So tht's how i my flowers today. Deutsche Post pon Deutsche Post la. Bukan selalu dpt bunga pon, tiap kali dpt, mesti la nak amik gambar kan... hehehe (bunyi gile pathetic)