Saturday, February 27, 2010

Bamberg

Hari ni g Bamberg. It's a world heritage site kot. Byk bgnan cantik (sbb x musnah sgt time war dulu) n sungai2. History pon lama gak, tp tatau la nak appreciate camne. Kalu suka tgk church, castle (tp x byk sgt pulak kat sini) n minum beer, suka la kot tmpt ni. So kami amik2 gmbr je la, n kumpul peta... Tp time balik, sbb kelam-kabut nak turun turun train, tertinggal muetze dgn glove lak. Sedih gile. Dah la favorite tu sbb dia tahan sejuk. Glove tu siap berlubang skali dulu, jahit tampal, tp dah hilang lak, mmg sangat sangat sedih tahap bukan main2 ni... :(

Ni patung hoffman. I dunno who he is, tp must be some orang seni yg terkenal kot sbb kat sebelah tu ada hoffman theater.

Bgn ni cam biasa je, tp pokok2 tu cun.


Ni Johann. Tp tatau dia siapa.

Bgn belakang tu bgn apa pon tatau. Tp dlm gambar promo bamberg selalu ada, so kena amik la gmbr dia skali...

Ni lina, dia selalu posing pelik2

Tp ni pose yg aku suruh dia buat, eh pose x la sgt. Tp position dia ye la kot

Bamberg ni konon2 little venice sbb bgn seketul yg atas air tu la

N sini mmg cam typical franconian. Bgnan2 yg rangka tunjuk kat luar, mcm dlm hensel n gretel

Rumah ni nmpak cam rumah dwarf. Pintu tinggi kepala aku jek. Pasu2 pon kecik, cute gile. Harap2 owner dia x perasan kami dok posing dpn umah dia.

Kaki aku rasanya tak la sepanjang tu, tp gmbr ni nmpak distorted sbb amik atas jambatan.


Dlm gmbar ni ada something gak agak pelik n mengerikan. Kalau mata sharp, mesti perasan...

Last picture before we surrendered to some window shopping

Wednesday, February 24, 2010

traffic light


org sini rajin bertanya.
td time traffic light hijau (red for the drivers), ada sorg minah ni tanya jalan nak g 'hafen' (rasanya la), But somehow the word tak register time tu, so when in doubt, I replied, ntoh. Bila dia dah blah, baru terpkir, hafen tu kan airport. But still, apa ke logiknya tanya aku yg bawak basikal jln g airport? kalu naik bas ke train ka, aku tau la.

Tapi I dont mind helping, bole practise ckp german. Cuma yg geram tu, time dia bertanya yg ~7 saat tu la was the time lampu ijau (for me). Dia abih tanya, lampu dia ijau balik, lampu aku lak merah. Dah lampu tu mmg terkenal jarang nak jd ijau, kalu ye pon beberapa saat yg less than 10 seconds. And sebab geram, I ran tht red light....

Sunday, February 14, 2010

ice skating

at least seronok gakla g ice-skating hari ni... after getting that frustrating phone call about the house. Susah betul nak cari umah kat erlangen ni.

Anyway, lama dah x ice-skating, this sure brought back lots of memories. Time mary, tipah, sad and i would cabut every wed straight to sunway pyramid and skated till night. Every week, mesti spend rm20 = rm12 untuk skate, balance utk transportation n mkn2 ringan.

Memang kekok gak la the first half an hour i was there, but soon after... well, this is just like riding the bicycle, or swimming, you can never forget how to do it, u just need some time get a hang of it, and soon after, it'll just come naturally.

stadium dari luar



mamat iran ni tere n berani betol. first time skate, tp dah bole jln atas ais. time blk, dia sendiri pon rasa cam dah dia outdid himself, considering bile tgk first-timers lain langsung x berani lepas tangan dari dinding kat tepi.

mamat ni lah salah sorg yg dok tolak kat tepi dinding...


yurly ni sgt baik n sgt cantik the way venezuelian women are. Aku ckp deutsch gagap2 n sgt slow, tp sabar je dia dgr. Bukan sekali, tp everytime kami join trip yg sama. Kalu dia n hubby dia ada anak, sure lawa, venezuela + russia.


group photo. Ni wajib.


nah vid ada skali

Friday, February 12, 2010

Doakan aku, kawan-kawan!

update: the house is taken :( Now I'm back to square 1.

aku nak g visit apartment sebijik ni yg rasanya perfect sekali.
Mahal tu toksah cite (pekan ni mmg mahal pon), bab aku jd nachmieter pon toksah cite.

Tp dah xlarat dah dok kat hostel ni. Lagi2 dah penat mencari apartment, dah dekat setahun dok cari ni... dah sedih kena reject byk kali.

The current tenant tu ckp english. i was also the first to call him. So mcm ada peluang... doakanlah aku dpt umah tu without any problems yer...

terima kasih banyak2!

Thursday, February 11, 2010

my social life (not!)

it's snowing again, and it's expected to snow until the weekend... adoiii... derita betol. Of course, it looks pretty, and I appreciate the experience, but I do have to get out of the house every day and ride the bike for more than 6km out in the cold, and not to the mention, the slippery road. Well, tgk time gak la, be4 it melts, it feels more like riding the bike on a dirt road, but imagine the texture of the dirt feeling and looking somewhat like flour, time ni kalu jatuh, lebam2 je, and kalu ada bekal sphaghetti, memang tomato udang suma bersepai la dlm bag, so takla teruk sgt, kutip2, masuk bekal, bole mkn lg. Tapi when they start to melt, get ready to brace urself against the roadside water-splash... yuck, yg tu mmg sedih skit la.

pastu musim2 camni, mmg dok berkurung dlm bilik je la. Not that you cant go out and socialize, tp malas. But in my case, adalah sebab2nya. Like td ni, bebudak opis ajak g lepak. Yg pegi ni geng rommie la, geng2 muda n hip n fun, yg suka bebenar lepak kat bilik aku ni, termasukla sv aku skali. They've been planning it since last tues. Time tu, i simply said, "tengoklah". Td time dah nak kuar, ajak lg. Offer naik keta sume, so xyah risau kalu mabuk n xleh nak bawak basikal... and i was thinking, "dia ni tatau ke tht besides not eating pork, i also dont drink."

Tp i declined nicely kata malas sbb sejuk yada yada yada (mmg pon, threshold tahan sejuk pompuan tak tinggi sgt), so next season je la. And they were like, "takpe, next season tu next month, nanti diorg remind lg." Pastu, bole lak perli, kata mcm obviously, i got other better things to do, and b4 blah, perli lg, kata, "enjoy yr simulation!" Ceh.

Baik diorg ni, selalu nak include aku. And not tht i was being anti-social, tp kesian diorg asyik kena translate lawak. Dah tu kalu dah nak mabuk tu, benda x lawak pon diorg gelak sakan2, penat nak pura2 gelak. Lagipon, betolla, simulation ni bg result gila... so baik buat menatang ni jek.


7.13pm aaaarghhh, just when i thot they were gone, mamat bawak keta tu ajak lg. kira this is the last invite la sbb he'll be the last to go... terharunya aku. tp xpe la, lain kali je la...

7.44pm ajak lg! mmg they never give up. ni kira last offer la ni... sorry la beb. ni nak blk pon aku malas, nak kuar n blk lewat lg la malas...

Thursday, February 04, 2010

stolen


last week, my SV's car was stolen...
and it's not even a new car, tak branded pon, with 120k milage lak tu... jahatnya... hope nothing like tht will happen to my bike.

btw, cars are expensive here. But if u consider the average salary, then, yeah, it's pretty ok. But still expensive, like 12k euro for a brand new vw golf yg x lawa n basic n setaraf kancil la kot gamaknya. Roommie was complaining about it. Apparently, germany is also one of those countries tht sells their cars at a super high price domestically, and like, really low abroad (betol low ke?) And tht many germans would buy their cars say, in Italy, and drive it home. Btw, SV pon bawak skoda jek. Nak amik license pon mahal, feng ckp abih kat 2k gakla. tp dia ada family, so terpaksa la...

anyway, td i crongratulated member yg wife dia tgh pregnant. We were told about it only recently. It was hush2 during the first 3 month. So he came to my room nak ajak rommie g lunch, greeted us and I said, "Btw, congratulation." And he replied... "Oh, that. Thank you... It errr... It wasn't very difficult."