Friday, January 13, 2012

Cabaran...

So i've been having a 3-full-day course in the last 3 days. Dan semalam, on the second day, SV blk opis. Dah seminggu tak jumpa, kenala jumpa, lg pulak dia suruh submit poster yg due semlm. So right after the course terus g opis settlekan paper.

Now the content dah almost siap, tp SV nak tgk sbb dia nak edit2 mana2 yg patut. Tp nak tunggu dia ready nak discuss, aduh, punya lambat. Think it was around 9 kot baru start discuss, lepas tu, modify2, then dia suruh pulak our post-doc repair the graphs guna R and proof-read, so tunggu lagi.

By this time, mmg dah rasa mcm nak pitam lapar gila (sbb the last meal i had pon was during lunchtime) tp maintain cool lagi. Yela, my SV ni jenis muka all-smiling and chirpy walopon mata dia dah merah dgn dark-circles and kekadang ckp pon tersasul penat punya pasal. Dah dia camtu, takkan kita yg muda lg ni nak tunjuk penat kot. So pretend ok jela, tp kepala dah pening2 Tuhan je yg tau. Suruh alem dtg, dia lak baru blk badminton, so nak cycle jauh camtu, mmg dia tak sanggup, whateverla.

Then around 1130pm, mamat tu siapkan paper, siap edit sume, so all I did was to upload it terus. Tp by then, bus nightliner yg kena tukar kat train station je yg ada. Dah no choice, terpaksala... Tunggu2, yg bus 1211 tak smpai2, by this time, dgn sejuk menggigil, lapar, sakit kepala dgn pregnant lg... tetiba nangis sorg2, nasib bus stop takde org. Finally, at 1230 bus sampai.

Sampai kat train station, alem ada kat situ with his bike. He told me to ride the bike, bus lmbt lg nak gerak. Mcm tak logik la, i mean, how bout him? Takpe, dia lari je. Huh? Tgh2 mlm ni? Fine, but you have to lead the way, cause i only know jalan bus.

Tapi nasib la suami aku ni lari laju, aku cycle pon terkejar2 gak kat belakang. Tp i cycled carefully la sbb jalan dah banyak ice from air hujan siang td yg dah beku. Tgk dia lari tgh2 mlm camni, tiba2 terharu pulak sampai termengalir air mata. Tak sangka sanggup dia dtg hantar bicycle, and lari dalam sejuk2 yg dah minus 0 degree kat jalan yg licin camtu. Tgh sedih2, BAM! dia tersungkur! Menjerit aku terkejut. Tp syukur dia tak injured and we got home safely sebelum aku stuff myself dgn sambal ayam and daging hitam that he already prepared for dinner.

Sampai umah dah 1 am something. Sooner than when we would've gotten with the bus. Tp camni la life di perantauan, serba kekurangan, tp dah kat sini with a purpose, rasa parah camne skali kena truskan jugak. But I'm very grateful tht alem is here with me.....

Monday, January 09, 2012

Winter Youth Olympics 2012

will start this weekend here in Innsbruck and the tickets are free!

Selama ni, we've been talking about attending the ourdoor games aje sbb tau tak pakai ticket, konon nak jimat. Apparently, sume tickets mmg takyah beli pon! Rugi rugi! 80% ticket dah abih, starting today, they're giving them away kat booth tgh pekan, too bad alem tgk queue panjang, then trus dia blah thinking kot sampai depan queue, dapat tahu harga ticket and tak mampu beli.

Konon tadi nak google for the price, tak jumpa2, skali kat FAQ kata tix mmg free pon, kalau ada org jual, org tu menipu.

Ni sah2 tix for figure-skating dah abih, teringin nak tgk :( Opening and closing lagila jgn harap. Nampak gaya cuma bole bersesak2 dan bersejuk2 tgk org ski jela kot sbb tu outdoor... sedih.